Venea primavara ,ca in fiecare an ,plecam cu motorul sa gasesc o crescatorie care devenea preferata in acel an ,bineinteles in urma unei selecti . Incepeam cu crescatoriile Butimanu,Cornesti ,apoi o luam pe partea cealanta :Boldesti –Gradistea,Ratca ,Ochiul Boului,Mihailesti Jirlau . (Sabangia am dat de ea dupa revolutie ) Apoi ma hotaram asupra uneia , in functie de rentabilitate , aia era balta de baza in anul ala.Erau ani buni ,cind cu citeva undite si citeva lansete iti asigurai traiul binisor doar din pescuit fara sa ai alta ocupatie .Pe timpul lui nea Nicu sa te descurci cu mincarea ! era o treaba ,pestele se vindea imediat. Vraja pescuitului e mare si inselatoare .Sa vorbesc de cantitati ? poate ca ar trebui (si asa ,barem sa stiu de ce ma injura uni ) Butimanu si Cornesti erau bune ca rezolvai problema repede ,ajungeai dimineata la 4 pe balta ,la ora 10 dimineata ii dadea mincare si nu mai tragea ,plecai acasa cu ,de la 10 kg la max 14 kg (se pescuia doar pe lansete si nu putine ,de la 8 buc la 11buc ,ca atitea aveam) .Dupa masa eram liber,a doua zi aceiasi treaba
Uneori bagam si cite o Boldesti –Gradistea , dar fulger,dar mai rar ,cam o data pe saptamina maxim si niciodata in aceiasi zi.Ajungeai dimineata la 4 pe intuneric ,dadeai mincare si te apucai de pescuit .La 8 dimineata te pregateai de plecare ca veneau paznici calare pe cai ,ii vedeam cind apareau pe malul de vizavi ,cind plecau de la ferma,dar si ei stiau ca pescuim la dig ne vedeau cu benoclul si veneau asa ,agale ,ca si cum nu ar sti de noi ,cind ajungeau la pruni (la distanta de noi cam de vreo 1000m dadeau bice cailor sa ne surprinda ) dar si noi eram pregatiti ,pestele deja era in ranite betele erau strinse si motorul pornit,incalecam pe motor si dai talpa.Nici-o data nu sau apropiat de noi mai putin de 700 m. Uneori ma gindeam ,ce ar fi daca nu ar mai porni motorul.In repriza asta fulger ,de dimineata de la 4 pina la 8 dimineata ,incropeai lejer 20,25kg de caciula,Boldesti –Gradistea era o crescatorie puternica cu foarte mult peste,dar acolo nu pescuia decit grei acelor timpuri ,sefi de post ,procurori ,oameni cu relati puternice,sau tupeisti ca noi.
Ratca ,a fost un vis ,in primul an dupa revolutie iau dat drumul cu plata,eu pescuiam deja cu multi ani inaintea revolutiei pe Ratca ,se facea schimb ,noi ofeream benzina ,ei ne lasau sa pescuim,nu ii interesa cit prindeam.Peste a fost mult ,mult rau ,se pescuia doar pe lansete si se arunca departe .Ratca a fost prima balta unde se prindea in jur de 50kg la zi numai ciortan de la 1kg pina la 3,4 kg ,Cred ca am ajuns si la 60kg la zi. Ce vremuri .In primul an dupa revolutie, cind sa dat drumul , am pescuit doar din barca la stuf,apa fiind mica ! nu mai prindeam crap ,doar caras, Ratca a fost o balta de top,dar foarte putini pescari au avut acces acolo.Si in perioada cind era peste mult ,doar un an sa dat voie la pescuit sportiv .
Daca Ratca a fost un vis ? Scrovistea ce a fost ? Scrovistea a fost raiul pe pamint.
Calitatea apei la Scrovistea intrece tot ce am vazut,acolo linul era la el acasa.Scrovistea cred ca a fost Redmire-ul Romaniei .Padurea Scrovistei cu lantul de balti aferente ,o incinta interzisa oamenilor de rind , zeci de ani ,unde caprioarele se plimbau pe malul lacului ,unde aveau acces doar Ceausescu si apropiati lui. Pe marginea lacurilor salcile faceau umbra pe aleile asfaltate,canapele de pe care poti admira peisajul si lampadarele care se aprindeau seara te faceau sa crezi ca esti pe alta lume.In primul an dupa revolutie in urma presiuni populatiei ,liber la pescuit pe Scrovistea. Peste cit vrei ,de care vrei si se scotea cit te tinea sculele.Pescari care traiau din pescuit eram destui si se pleca cu saci la gara.Cine pescuia la undita(si erau multi) avea multe rupturi (pe lansete scoteai bucati mari ,dar si pe lansete scapai bucatile mari )
In urmatorul an guvernanti au considerat ca nu e bine ca populatia sa mai pescuiasca pe Scrovistea.A durat vreo luna pina au reusit sa izgoneasca pescari.
Dimineata coboram 300 de pescari din trenul de Ploiesti – Bucuresti ,pe balta ne asteptau 400 de soldati care ne invitau cu vorba buna sa parasim balta pentru ca e pescuitul interzis ,tot circul a durat vreo luna,pina la urma ne-am lipsit si nu ne-am mai dus.
Jirlaul ,offfff Jirlaul ,La trenul de 1 noaptea Brasov-Mangalia ,ne intilneam in gara de sud 200-300 de pescari,majoritatea ne cunosteam deja de pe alte balti,iar acolo ne-am facut alti prieteni,plus discutile comune despre pescuit,stiluri,ace,eficienta,fire nade etc. Acolo au invatat multi pescari de la Oaie (un pescar foarte bun de finete) pescuitul cu o singura undita cu montura foarte fina, ,coboram la Faurei unde schimbam catre Rimnicul –Sarat .La Jirlau coboram ,erau 2 balti despartite de calea ferata.Cea din dreapta avea ciortan si crap ,cea din stinga avea caras.Fusese crescatorie ,localnici erau in proces de revendicare a luciului de apa ,iar in perioada aia pescuia cine vroia nu te intreba nimeni nimic.La inceput citeva saptamini am pescuit in balta unde era crap ,se prindea o medie de 10 -15 kg ciortan de la 1kg pina la 3,4 kg pe zi,dar peste calea ferata se prindea caras la 1 undita , 10kg pe zi. M-am mutat la caras ,dar eu pescuiam din barca cu vreo 10, 11 undite de trestie de zahar ,ca Buzoieni ,Un sac de plastic plin cu caras pina seara ,plus 10kg aluia care i-mi duce sacul cu peste pina la gara,ca eu caram barca ,care avea vreo 30kg.,Mult peste a avut Jirlaul si multi iau calcat malurile ,vreo 2 ani a fost vizitat intens.
Sabangia ,am dat de ea ,putin mai tirziu,a fost o completare a Dunari in primi ani dupa revolutie ,mergeam acolo cu prieteni dunarenii sa ne potolim nebuneala atunci cind nu prindeam crap pe Dunare. Crescatorie de peste ,accesul publicului interzis. Paznici erau oameni nostri.Se pescuia de vineri dupa masa pina duminica seara ,marathon, timp in care se faceau si 2 transpoarte cu peste la pod la Giurgeni ,peste care il vindeam in angro la tigani care vindeau andetail , aveam si caras,citeva kg de caciula ,,ala il dadeam tiganilor de la pod, fara bani,suvenir Cred ca de vineri dupa masa pina duminica seara ,se prindea de cap de om 150-200kg pe Sabangia . Tot pestele se prindea la lansete sau undite,pescuiai cu ce aveai chef undita sau lanseta,se arunca nada jos serios. Acolo am dus citiva asa zisi pescari care pescuiau doar cu o singura undita si care se considerau specialisti specialistilor,pescuiau doar cu fir de 0,12 si cu ace de 16,14 (picior de furnica) .cind le-am zis sa puna fire de 0,4 si ace nr.2 ,au zis ca ii jignesc,ca ei au scos cu monturile lor fine si crap de 9kg. Era circ cind aveam cite un invitat dinasta printre noi,pentru ca trecea jumatate de zi timp in care se alegea pina la urma si cu batul rupt de peste si fara nici-un peste (si aveau undite telescopice de care erau foarte mindri).Ii vedeai dupa masa pescuind si ei cu cite un ciomag din alun oferit de noi.Apa era pina la buric si crapul turbat,cind il intepai o lua prin aer de multe ori.Trebuia undita serioasa.Apoi a venit timpul cind eu si un prieten , Mircea tiganul ,ne-am saturat de atita peste prins in conditile astea si am hotarit sa pescuim doar pe Dunare ,indiferent daca prindem sau nu,Dunarea e altceva,pestele e mai viclean , conditile de pescuit pe Dunare sint intr-o permanenta schimbare si asa totul e mereu altfel,nu te poti plictisi.Recordul meu la pescuit cu lanseta , l-am stabilit intr-o noapte pe Butimanu .A doua zi urma sa bage navodul ,se scosese din balta mai mult de jumatate din cantitatea de apa,pentru a avea eficienta la pescuitul la navod,de fapt tot pestele din balta aia era adunat intr-un cerc cu diametrul de 150m ,dar balta avusese apa pe o lungime de vreo 700m.Vreo 80kg prins toata noaptea,crap romanesc si ten .Eeeeeee dar astea sint povesti de mult ,nici nu imi vine sa cred ca au existat,asa multi ani au trecut .Povestile astea sint din perioada cind ma facusem baiat de casa ,nu mai stateam cu lunile in Insula Mica a Brailei. Daca acum 20,30 de ani era o mindrie sa prind 50kg de peste pe zi la undite si lansete ,astazi vremurile sau schimbat,Nu mai e pestele care era o data si trebuie sa fim mult mai cumpatati ,sa nu ne batem joc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu