Dimineaţa pe gârlă

Dimineaţa pe gârlă
Pe Dunare acum vreo 35 de ani

miercuri, 8 septembrie 2010

De ce?

De ce ?,anul asta crapul nu prea a luato ,ca in alti ani ?
O posibila explicatie, ar fi ,ca inca nu a iesit din ghioluri.Cind se apropia sfirsitul luni mai,care in alti ani coincidea cu retragerea apelor si a crapilor din jepsi ,anul acesta in luna mai , venea marea viitura ,viitura care a tinut pina la sfirsitul lui iulie,a urmat un august care a avut o scadere lenta,o scaderea lenta a dunari in august inseamna o scadere mult m-ai lenta a ghiolurilor,iezerelor si lacurilor din delta,(si asa suprapline) datorita diferentei de nivel foarte mici. (la o scadere foarte lenta a apei pestele nu intra in panica pina apa nu ajunge mica) Si a venit si septembrie cu cote la tulcea de 170 ,si mari sperante,sperante care se lasa inca asteptate,cu speranta ca el se va intoarce pe gropanele unde ierna ani trecuti.O varianta optimista se refera la inceputul luni octombrie. Oare va m-ai regasi drumul,printre atitea scule pescaresti ? ramine de vazut.
Dar unde este crapul care traieste de la Tulcea in sus ,ex.Braila,Hirsova Calarasi samd. Aici se pare ca a aparut o situatie asemanatoare cu cea din delta,apele mari din iunie si scaderea lenta a apei, au tinut crapul in continuare in japse , singura diferenta fiind se pare, ca mult crap a ramas blocat in japsele dunari ,pe cursul superior.(cind acestora li sa taiat legatura cu dunarea)
Ramine de vazut, daca aceste concluzi trase de batrini pescari de dunare (la care am tras si eu cu urechea )se vor adeveri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu