Dimineaţa pe gârlă

Dimineaţa pe gârlă
Pe Dunare acum vreo 35 de ani

sâmbătă, 24 iulie 2010

Povesti din tinerete 6

Am promis mai de mult o poveste, de pe la 20 de ani
Era cred prin aprilie,ori aproape cind se inchide pescuitul ori la 1 iunie cind ii da drumul,nu mai stiu exact. Ca ani sint vreo 30 de ani de atunci
Pergatirea expeditiei
Toamna tirziu ne duceam la padure la Boldesti, la 200 dupa bête de alun, le puneam la uscat si totodata la indreptat ca sa le folosim anul viitor.
Luam bête de balta si de Dunare, alea de balta erau la 4,,4,5 m alea de Dunare cam la 6 m.Nu aveai cum ajunge cu ele la Dunare asa mari si atunci ne postam dimineata la iesirea din Ploiesti catre Bucov si faceam cu mina la tiruri ca numai in alea incapeau ciomege asa lungi. In afara de ciomege mai aveam 3,4 camere de tractor,depinde citi eram ,plus una de rezerva,sac cu sare,sac cu malai,tuci topor, si alta vesela,cort cazma folie mare de plastic untura bagaj pentru minim o luna.Te putea apuca si 2 dupa masa pina gaseai un tir direct pod Giurgeni,important era sa ne ia pe unu din noi cu bagaje ,ca restul puteau veni si cu alte masini de ocazie.dar primu pleca ala cu bagajele.
Anul ala eram eu,Fane Pamint si Dan Uscatu La pod coborirea si se cara bagajul la Dunare cam 200m.Umflam 2 camere de tractor fiecare pe cite una ,facute in stil caiak , un par dea lungul ei ,sa nu se ridice prea tare de la capete,acolo , o patura sub fund sa mai indulceasca confortul si gata.A treia camera umflata ,dar lasata rotund facut un gratar din lemne pus tot bagajul si pe Dan Uscatu la mijloc intre bagaje . Dan avea cam 40 de kg,,atit are si acum,nu puteai sa il pui sa dea la (pagae, parca ii zice, la visla aia lunga cu lopeti la ambele capete) bine, ca era un ciomag crestat la capete si in crestatura bagata o tabla ,sa ai spor la vislit Pe Dan il remorcam pe rind ,faceam cu schimbul.Am pornit noi la vale, usor, mai visleam ,mai stateam , ca oricum ne ducea girla.Era un an cind apa era inca foarte mare cam cum a fost anul asta. Am intrat pe Vilciu si tineam marginea bratului dinspre Insula Mica a Braile. In unele locuri unde era malul mai putin inalt, intra apa in padure (mai exact vizavi de pontonul de la Strimba (denumirea acestor locuri in termeni localnicilor este ,,prival,, si de localnici sint foarte cunoscute deoarece primavara cind Dunarea vine mare ,pe acolo intra pestele in jepsi sa depuna icre si totodata daca apa se mentine mare ,el tot pe acolo iese) dar de regula privalele sint astupate de localnici dupa ce a intrat pestele ,pentru a fi prins ulterior cind scade apa .
Practic, din Dunare se despartea un brat micut, lat de vreo 15-18m care o lua direct prin padure , Un curent si mai domol ,iar apa mergea direct printre copaci,si se afunda in padure.Dar arata si frumos peisajul ,incepuse verdeata sa imbrace cam tot ,arata ca o mica jungla.
.Gata! ,visleste tare cu stinga si am intrat pe el.Un vis ,,,exploratori lu peste,,,sa te lasi dus de girla ,domol , printre copaci aia ,cam greu uiti.Dupa vreo max 200 de metri aproape ca nu mai era nici un curent, apa mai mult statea,nu mai curgea,am iesit din padure si in fata noastra era un lac de nu ii vedeai capatul,5,7,9 km nu iti dadeai seama(asa arata Insula Mica a Brailei cu ape ca atunci si sigur si anul asta tot asa din cauza viituri care a venit ).Eu ma-i fusesem in Insula Mica,dar cu 1,2,3,ani mai inainte si nu in perioada asta de ape asa mari.Pai cu 2,3 ani inainte acolo vara oameni puneau pepeni,porumb,si acu era apa pina la briu.Eram pentru cine cunoaste cam undeva nu foarte departe de japsa Festile,dar daca mergeam catre dreapta normal trebuia sa iesim inapoi pe Vilciu.Fara sa studiem problema prea mult am zis noi ,aaaa !!,ne dam jos si le luam la impins,ce? ,eeee  acolo ? 1km , maxim 2 ,acolea, juma de ora.Mai nene si ia-o prin apa ,usurel ,la impins de camere.Greu nu e ,ca ii faci un vint cu mina si se duce 2,3m,dar dupa vreo 8,9 sute de metri déjà treaba era alta ,,mai ales ca nu se vedea capatu mai era de mers la greu.Ce mai ?, mocirleala cred ca a durat aproape 3 ore,dar am ajuns la girla pina la urma..
Frumusetea unei asa tip de expeditie care e? Cobori pe girla,dar nu ca mine ,sa iesi de pe firul principal,ti Dunarea pe linga mal si opresti acolo unde iti place (vezi un loc care crezi tu ca ar fi bun sa dai la peste ,acolo opresti,stai o zi ,sau cit iti place ,sui bagajele pe camere si iti dai drumu la vale, iar,pina la alt loc de vis,si tot asa.Am facut vreo saptamina si ceva parca, pina la Braila,cu vreo 3 popasuri .Peste nu prea se prindea, dar pentru mincare am avut,mai tragea moaca pe linga mal.La Braila oprirea in port stringe bagaje sus pe vapor si inapoi in sus pina la Strimba.A,sa nu uit nenorocitu ala de Dan Uscatu statea al dracu in c..u gol pe camera aia de tractor si cind trecea vaporul cu pasageri daca nu striga aia huooooo!! de de se auzea toata girla.
In alt an am avut o coborire pe Turceasca pina la Cotu Baciului ultima portiune pina in Cotu baciului (ultima ora am parcurs-o pe intuneric) o situatie de nu stiu cum sa ii spun ,foarte vag se observa malul si incepuse sa apara si butuci,nici nu se mai vislea,decit stateam cu ochi beliti sa nu ne lovim in vreo cioata si poate vedem o portiune unde putem trage la mal,pentru ca era apa scazuta si la mal era perete abrupt nu puteai acosta Dupa ultima curba din Cotul Baciului urmeaza o plaja, am acostat acolo din intimplare, ca in intunericul ala habar navea-m noi ca de fapt am ajuns chiar unde vroiam.
Cam asta  era echipamentul standard ,folosit in tinerete ,la iesirile de lunga durata.
Chiar daca iesirea era de 1,2,3,luni (ca atunci doar asa plecam ),baza era : un sac cu malai,un sac cu sare,o oala mare cu untura,un tuci  si o cratita,un cutit o lingura, o cazma si un topor si o folie mare din plastic.
IN ULTIMI ANI
Iesirile erau  de maxim 3zile (foarte rar 4 zile)
Acum citiva ani ,intr-o vara am carat dupa mine o rulota de vreo 7 ori (via Ploiesti-Ilgani de sus ) o singura noapte am dormit in ea , la citeva iesiri am  carat dupa mine si o antena parabolica perfect functionala (sa calez rulota si sa instalez parabolica , pierdeam o ora cel putin .De multe ori veneam cu peste pentru consum  de acasa .Poate in subconstient ,a fost o rabufnire a lipsurilor din tinerete ,dar am renuntat repede la fitele astea moderne.Ca orice pescar care se respecta !! in prima zi ma imbatam RANGA ,a doua zi zaceam  si a treia zi faceam bagajul si plecam acasa.
ACUM
Plec cu un bagaj spartan (un cort care atunci cind il scoti din husa se desface singur)o geanta  cu 2 rinduri de schimburi  ,o saltea pneumatica ,doua paturi subtiri ,un cutit ,o lanterna ,un scaun pliant,un tuci,doua galeti de lavabil de 30litri  ,in una bag pestele la sare, iar in cealanta bag accesorile pentru pescuit , husa cu lansete si anul asta, am renuntat la bautura.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu