Dimineaţa pe gârlă

Dimineaţa pe gârlă
Pe Dunare acum vreo 35 de ani

luni, 16 mai 2011

9 CRAPI

Eram copil clasa 6,7 ,nu mai stiu ,pescuiam pe balta la Pleasa ,acolo am invatat abecedarul pescuitului.(apropo, mare e hotia in Romania ,balta asta a fost a AJVPS Prahova , a luat-o regiunea de partid care avea ferma la Boldesti si abatorul propriu (de pe timpul lui Ceausescu) ,vanzarea produselor se facea doar la magazinul de la Casa Alba Ploiesti ,aveau dreptul sa cumpere doar membri de partid ,din magazinul ala ,,noi prostimea stateam noptile la cozi la tacimuri la magazinele comune ) Acum e inconjurata cu gard de beton si la poarta scrie proprietate privata .Iar AJVPS Prahova tace .In sfirsit dai dracu de hoti.

Pe balta trebuia sa vi de seara ,sa ocupi locurile bune ,eu ma conformam si seara de seara imi ocupam locul preferat (locuiam si la 1 km de balta ) eram cu mai multi de virsta mea.Intr-o dimineata vine prietenul meu Bone si ma roaga sa ii fac loc si lui linga mine ,el venise tirziu si toate locurile erau ocupate.

Locul meu era in stuf (curatisem de stuf un ochi de apa si ii facusem si o deschidere lata de vreun 50,60 cm catre larg . Aproape de mal la vreo 5,6 metri, era mai larg ,puteai pescui lejer cu 4,5 undite ,dar canalul taiat in stuf catre larg incepea la vreo 9,10 metri ) Acolo momeam cu boabe si bagam un ciomag de vreo 6 m ,special pentru crap. Mai aproape pe portiunea larga, momeam cu mamaliga la caras.

Bunn ,ii fac loc lunga mine ,avea si el un ciomag special pentru crap ,de fapt eu il copiam pe el ,taicasu fiind tartorul ,mare crapar,cu inventile astea ,ciomege speciale pentru crap.Bone nu avea nici fir nici ac,nici mamaliga,nici pluta,TOATE ILEAM DAT EU ,el venise doar cu ciomagul si baga si el ciomagul lui pentru crap, linga al meu,in buza stufului.Cind intra cite un crap pe zona momita cu boabe ,stiam ,incepea sa miste stuful , deci trebuia sa arunci montura cu undita ,la vreo 10 m distanta in canalul ala taiat in stuf ,pe unde intrau crapi,cind momeam de seara,intram in apa cu punga cu boabe ,momeam tot canalul pina la iesirea in larg si citiva metri in larg ,pentru al pacali pe crap sa intre din larg pe canalul unde il astepta ciomagul.Face si Bone ciomagul si plutele stateau una linga alta la 20,30cm.Vedeam stuful zmucinduse ,pluta mea se misca prima ,parca ii dadea cu coada,pluta lui ori se ducea la fund ori o punea pe lat si asta nu o data ,SA INTIMPLAT DE 9 ORI IN ZIUA AIA. Deci au fost 9 trasaturi ,toate la Bone ,dar la mine se misca pluta prima data ,apoi pleca cu montura lui.Eu nu am luat nici unul. Bine, eu le zic crapi ,erau ciortani intre 1,5kg si 2,5 kg.Si acuma ne aducem aminte de intimplare si ne miram.Ba cum dracu de lua numai mamaliga lui , care era tot de la mine ,de fapt totul era de la mine .Doar norocul nu era,fiecare cu norocul lui. Da ce noroc au uni uneori ?

4 comentarii:

  1. De 9 ori ,nu mai este noroc, nici stiinta, cred ca cel mai mult a contat configuratia liniei, mi s-a intamplat lucrul asta si la ultima iesire.
    Am prin pana s-a rupt linia,dupa ce am schimbat linia ,nu am mai prins ciortani, Gheorghe da !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa traiesti Nea Ioane, bine ai revenit cu noi povestioare din copilarie; mai baga cite una din asta din cind in cind, ca altfel se pune praful pe blog; simbata trecuta am fost pe Dealul Priopcea, am sa pun un material pe blog dar imi trebuie timp; pe la noi pe balti a mers bine stiuca zilele trecute, eu NU am fost ca m-a prins inceputul de sezon nepregatit, barca e inca pe mal si asteapta sa fie vopsita iar motorul e defect si asteapta sa fie reparat, posibil saptamina viitoare daca nu pleaca mecanicul pe undeva, deci nu-mi ramine altceva decit sa bat dealurile Dobrogei de Nord.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si nea Vasile stie sa repare motoare de barca , este meserias.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai bag ,nu prea am timp ,trebuie sa fiu limpede la cap sa imi aduc aminte detali ,ca amintiri de pe girla am multe tare.

    RăspundețiȘtergere