Intr-o vara stateam in gazda la,,, a lu Preoteasa ,,,,la ai batrini, in Insula Mica a Brailei si pescuiam aproape de ei pe japsa Unte si pe Canalul lui Baicu.O sa incerc sa vorbesc putin de acesti batrini.In partea de nord a insulei locuiau 3 famili,padurarul,batrini unde stateam eu in gazda si inca o familie (nu stiu cum ii chema).Batrini se bucurau ca daca eu mergeam in fiecare zi la pod, le m-ai cumparam si lor alimente de la Hirsova. In vara aia am invatat multe de la batrinu,O data am luat blinda si nu stiam cum sa o rezolv, ca ma scarpinam sa rup carnea dupa mine ,ma invatat mosul,déjà el avea pregatita solutia si decit mi-a dato.Jumatate apa jumatate sare,el avea facuta intr-un borcan de 800gr a pus in el jumatate sare apoi a completat pina sa umplut cu apa.Te scarpinai pina te saturai apoi frecai cu saramura din borcan zona unde aveai ranile de la blinda ,,repetai 3 seri la rind operatia si erai vindecat.Era o vara cu multi tintari dar mosul a construit o rama din lemn deasupra patului unde dormeam peste care a pus o bucata de tifon ,care nu a m-ai lasat sa intre tintari.Atunci am invatat si cum poti face un bors de peste fara fite prea multe ,dar bun.,practic la o oala de 10 litri ,leguma consta din 1ceapa ,2 ardei grasi ,3 cartofi ,si 3,4 rosi ,se m-ai punea si o lingura de orez, secretul care era ? daca oala are 10 litri? neaaparat pui 5kg de peste ,deci jumatate apa,, jumatate peste ,bineinteles ca la urma se pune putin ulei deasupra si leustean tocat iar apoi se regleaza cu otet si ardei usturat. Bine , vorba aceea atitea bordeie , atitea obiceie ,in alte zone cind pestele e gata se scoate pe un platou si nu il bagi in gura pina nu il rostogolesti printr-o pasta de usturoi frecat cu ulei.O alta mincare simpla care se minca de obicei toamna tirziu si iarna :stiuca uscata (tinuta la streasina) daca se poate si putin afumata ,,se ia o cratita la 5,6 litri se pune apa mai mult de jumatate in ea si se pune la fiert,,se curate cartofi si se taie in bucati mari ,depinde de marime ,,in 2 s-au in 4 ,daca e cartoful mare? Cartofi se pun destui ,,dar totusi sa ramina loc si pentru 5,6 fleici cit palma de stiuca Cind cartoful este fiert (dar nu sfarimat) ,se portioneaza stiuca ,bucati c-am cit palma care se pun peste cartofi ,se lasa sa fiarba (la foc mic) in continuare (situca este uscata inainte de a fi bagata in apa ,dar dupa 10,15 min ea se va inmuia destul ,si va transmite un gust puternic de peste cartofilor ).
Se ia dupa foc si se regleaza cu otet zeama. De regula cartofi si zeama ,bat pestele de buna ce e? (sint situati cind stiuca a fost sarata iasca ,,atunci e indicat sa se faca o desarare repetata cu apa rece inainte de a o pune peste cartofi ,altfel ea va fi prea sarata ,si va lasa si multa sare in zeama.) la mincarea asta mosul ii zicea,, Rasol de Stiuca,,.Oameni mincau simplu atunci,mosul avea citiva stupi ,oi,cai si porci (cai si porci la greu ,cite 40,50 de capete, cresteau singure in balta ) avea mosul si o gradina de zarzavaturi, dar nu mare,pentru consum propriu. Imi pare rau acum,ca nu am memorat m-ai multe povestiri ale mosului,,m-ai spunea el ca au fost ani cind raminea peste in balta de il carai cu caruta ,dar nu puteai sa iei decit pe fereala ca te prindeau agenti piscicoli ,,il mincau animalele si pasarile,m-ai povestea mosul din razboi, ca fusese prizonier la rusi ,dar pe o ureche a intrat si pe alta a iesit, la virsta care o aveam eu atunci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu