NADA FOLOSITA
Nada :boabe de porumb bagate la bidon de 60L ,cam 3 sferturi restul apa pina la umplere.
Se lasa la fermentat minim 7,8 zile pe timp de vara. Mai mult nu este nici o problema chiar si 2 luni .Pe timp de
vara amestecul incepe sa miroase urit .Cu cat mai urat cu atat mai bine. Optional se adauga la un bidon de
60L un bax de alcol dublu rafinat(4L).
Alcolul nu se pune imediat cu apa ,se adauga dupa vreo 4 zile.Poate fi pus si cu 2 zile inainte de a merge la pescuit.
Efectul alcolului la crap e asemanator cu efectul alcolului la om,adica reflexele de autoaparare scad in schimb
creste incredera si pofta de a minca. Pentru o atractie sporita se paote adauga si cantitatea corespunzatoare de Scopex.
PREGATIREA NADEI PENTRU A FI ARUNCATA IN APA
Pe o zona unde intra 4 lansete se foloseste o galeata de boabe de cu seara.Se versa galeata pe mal unde este
noroi dar nu foarte moale si se amesteca boabele cu pamintul clicos. Se fac niste bulgari nu mai mari de marimea unei
mingi de handbal. La marimea asta e mai usor sa fie framinti . Bilele de pamint se turtesc. Altfel cind vor
ajunge pe fundul apei se rostogolesc si ies din zona unde pescuiti . Rezulta aproximativ 20 de
vara amestecul incepe sa miroase urit .Cu cat mai urat cu atat mai bine. Optional se adauga la un bidon de
60L un bax de alcol dublu rafinat(4L).
Alcolul nu se pune imediat cu apa ,se adauga dupa vreo 4 zile.Poate fi pus si cu 2 zile inainte de a merge la pescuit.
Efectul alcolului la crap e asemanator cu efectul alcolului la om,adica reflexele de autoaparare scad in schimb
creste incredera si pofta de a minca. Pentru o atractie sporita se paote adauga si cantitatea corespunzatoare de Scopex.
PREGATIREA NADEI PENTRU A FI ARUNCATA IN APA
Pe o zona unde intra 4 lansete se foloseste o galeata de boabe de cu seara.Se versa galeata pe mal unde este
noroi dar nu foarte moale si se amesteca boabele cu pamintul clicos. Se fac niste bulgari nu mai mari de marimea unei
mingi de handbal. La marimea asta e mai usor sa fie framinti . Bilele de pamint se turtesc. Altfel cind vor
ajunge pe fundul apei se rostogolesc si ies din zona unde pescuiti . Rezulta aproximativ 20 de
bile. Aceasta din cauza ca nu se poate baga mult porumb la o bila caci nu se mai leaga.De asemenea o astfel de bila se poate lasa
peste zi la soare sa se intareasca. O sa rezulte o "caramida" de pamant uscat cu porumb care , in apa se dizolva incet incet.
NADA PE ZONA UNDE NU SINT BUTUCI
Crapul poate fi prins si pe zone unde nu sunt agataturi dar partida de pescuit trebuie sa dureze mai multe zile ,de regula de
la 4 zile la 7,8 zile cu improspatarea patului de nada seara de seara in primele 3 seri iar apoi se reduce cantitatea la
jumatate si se poate momi o seara da si una nu. Turtele de pamint se arunca comparativ cu locul de pescuit
,incepind mai de sus in functie de curent ,cu 8-12m,in continuare pe toata zona de pescuit cam 80%din momeala si se
arunca si mai la vale imprastiat un 10% in ideea de al aduce catre patul de nada. Atunci cind se pescuieste pe o locatie
mai la distanta , se momeste din barca ,iar cantitatea de momeala se mareste (se poate ajunge si la ,4,5,6 galeti de
boabe ,dar si la 10 lansete,in ideea ca locul respectiv a fost ales special pentru a putea baga lansete multe)
NADA PE ZONA DE BUTUCI
Pe zona de butuci, de regula crapul este chiar acolo unde noi nadim,la butuci e de fapt casa lui ,dar el nu maninca de
multe ori si de ii pica mamaliga langa bot. Si atunci boabele cu alcool isi spun cuvintul. Aici schema de momire e
apropiata de varianta nadiri precedente ,dar la o scara mai mica datorita imposibilitati de a folosi lansete mai multe.
Aceste turte din pamint pot fi aruncate din mina dar nu mai departe de 12,14 m, distanta suficienta pentru pescuitul la
butuci.
ALEGEREA LOCULUI DE PESCUIT
NADA PE ZONA UNDE NU SINT BUTUCI
Crapul poate fi prins si pe zone unde nu sunt agataturi dar partida de pescuit trebuie sa dureze mai multe zile ,de regula de
la 4 zile la 7,8 zile cu improspatarea patului de nada seara de seara in primele 3 seri iar apoi se reduce cantitatea la
jumatate si se poate momi o seara da si una nu. Turtele de pamint se arunca comparativ cu locul de pescuit
,incepind mai de sus in functie de curent ,cu 8-12m,in continuare pe toata zona de pescuit cam 80%din momeala si se
arunca si mai la vale imprastiat un 10% in ideea de al aduce catre patul de nada. Atunci cind se pescuieste pe o locatie
mai la distanta , se momeste din barca ,iar cantitatea de momeala se mareste (se poate ajunge si la ,4,5,6 galeti de
boabe ,dar si la 10 lansete,in ideea ca locul respectiv a fost ales special pentru a putea baga lansete multe)
NADA PE ZONA DE BUTUCI
Pe zona de butuci, de regula crapul este chiar acolo unde noi nadim,la butuci e de fapt casa lui ,dar el nu maninca de
multe ori si de ii pica mamaliga langa bot. Si atunci boabele cu alcool isi spun cuvintul. Aici schema de momire e
apropiata de varianta nadiri precedente ,dar la o scara mai mica datorita imposibilitati de a folosi lansete mai multe.
Aceste turte din pamint pot fi aruncate din mina dar nu mai departe de 12,14 m, distanta suficienta pentru pescuitul la
butuci.
ALEGEREA LOCULUI DE PESCUIT
Sa incepem cu ce nu trebuie sa facem:In niciun caz nu vei pescui pe o zona de intinsura acolo
unde vara mergi catre centrul Dunari 10,20m si apa e abia la piept !!!
ZONELE CU BUTUCI : Se formeaza acolo unde padurea este chiar pe malul apei,iar Dunarea rupe din mal an de an.
Cu timpul majoritatea pomilor cazuti ramin pe o distanta de la mal catre adinc de pina la 40,50m formind o
aglomerare de crengi si busteni. O mare parte a lor este acoperita de mil,nisip,pamint.
Pe butucii foarte vechi cazuti in apa cresc scoici si niste larve mici.Crapul adora aceasta mancare .De fapt crapul mare
trage si la carne de scoica care o poti gasi in apa pe linga mal vara.Se cauta ca adincimea unde se pescuieste sa fie de
la 4m in sus.
ZONELE CU PRAG : Sint plasate pe exteriorul sectoarelor unde Dunarea face o curba ,la terminarea curbei (sau buclei)
pe partea exterioara. Curentul sapa in mal. Pe aceste zone apa este adinca linga mal si are si viteza mare.
Cu timpul majoritatea pomilor cazuti ramin pe o distanta de la mal catre adinc de pina la 40,50m formind o
aglomerare de crengi si busteni. O mare parte a lor este acoperita de mil,nisip,pamint.
Pe butucii foarte vechi cazuti in apa cresc scoici si niste larve mici.Crapul adora aceasta mancare .De fapt crapul mare
trage si la carne de scoica care o poti gasi in apa pe linga mal vara.Se cauta ca adincimea unde se pescuieste sa fie de
la 4m in sus.
ZONELE CU PRAG : Sint plasate pe exteriorul sectoarelor unde Dunarea face o curba ,la terminarea curbei (sau buclei)
pe partea exterioara. Curentul sapa in mal. Pe aceste zone apa este adinca linga mal si are si viteza mare.
Aceasta este o zona care tine crap. Zonele cu prag au apa adinca chiar linga mal . La distanta de 3m
de mal puteti avea apa adinca de 4m iar la un 6,7m de mal puteti avea adincime intre 6 si 8m.
La viteza apei pe asemenea zona e indicat plumb chiar si de 200gr (de fapt adincimea este asemanatoare cu adincimea
unde poate fi gasit crapul la butuci dar aici curentul este foarte mare si lipsesc butuci.Se lanseaza intre 6m si 10-12m
de la mal.
La viteza apei pe asemenea zona e indicat plumb chiar si de 200gr (de fapt adincimea este asemanatoare cu adincimea
unde poate fi gasit crapul la butuci dar aici curentul este foarte mare si lipsesc butuci.Se lanseaza intre 6m si 10-12m
de la mal.
ZONELE DE SEMIINTINSURA : In principiu ,trebuiesc evitate ,reprezinta pierdere de timp.(necesita nada multa de
aruncat din barca ,la distanta si mult timp de asteptat) si rezultate foarte slabe.
GROPILE : sint o mana cereasca ,dar sint rare,sint usor de identificat , dar greu de gasit .Se ia lanseta de
testare si se cerceteaza apa. O groapa trebuie luata in considerare atunci cind apa e mai adinca fata de restul
cu cel putin 2m.Am intilnit groapa care avea o adincime de aproape 9m, fata de adincimea in zona ,care era de 5m.Se momeste
bine doua seri la rand , apoi de intretinere .Rezultatele cele mai bune, in principiu.
Un pescar cu ochi format identifica o groapa inainte sa arunce lanseta in apa.
TESTAREA LOCULUI DE PE MAL CU LANSETA
TESTAREA LOCULUI DE PE MAL CU LANSETA
Se foloseste o lanseta fara cirlig doar plumb.
Se fac mai multe lansari la distanta la care se vrea a se pescui si se recupereaza usor pentru a identifica zonele
unde agata. Cu aceasta ocazie se poate conspragtata si adincimea.O metoda de aflare a adancimii este de
a numara secundele pina cind plumbul (cam 60gr) atinge fundul apei . Ca o comparatie, o secunda este apropiata de
echivalentul a 1m adincime ,deci daca numarati 5 secunde pina ajunge plumbul pe fundul apei ar avea in jur de 5m adincime. In
functie de curentul apei se mai poate adauga ceva. ( comparatia nu e valabila pe zonele unde e curent mare ,gen zone cu prag )
Exemplu : ati ales un butuc si vreti sa pescuiti linga el. Testezi zona din jurul lui daca agata si adincimea.
Daca considerati ca aveti un minim de 4m adincime si un spatiu de manevra de 3,4 m ,incercati sa plasati montura in partea de
jos a pomului cit mai aproape de el. Crapul are un obicei de a sta ferit de curentul apei dupa cite un obstacol.Atentie, la
un spatiu de manevra asa de mic si 2 lansete sunt deja cam mult.
MOMEALA FOLOSITA IN CIRLIG
In principiu se foloseste montura fir de par cu 4-5 boabe pe fir. Nu o detaliez pentru ca este arhicunoscuta.
Alta metoda este cu 2 boabe pe tija carligului pescuind peste patul de nada ,una catre nod si a doua jos la
curbura,virful ramanand gol. A 3-a varianta practicata de colegi mei este cu 3 boabe pe cirlig si peste ele
curbura,virful ramanand gol. A 3-a varianta practicata de colegi mei este cu 3 boabe pe cirlig si peste ele
un cocolos de mamaliga cit se poate de mare. Dar aici conditia este ca tot
ansamblu sa aterizeze exact unde trebuie (langa buturuga). Avantajele aceastei
varianta : de regula intii apare maruntisul,platica ,caras ,care incepe sa ciuguleasca . Si se tot aduna. Un crap care
trece prin zona vede vinzoleala care se creaza si se apropie automat. Cei mici se dau la o parte din fata lui, iar el
musca. Maruntisul il aduce pe cel mare la locul faptei. Diferenta intre aceasta varianta si cea cu un momitor tip arc este : crapul se
repede de fapt la ac ,intepi si incepe drilul , pe cind cu momitor nu ai cum sa il intepi . Totusi la cea cu momitor daca se foloseste
ansamblu sa aterizeze exact unde trebuie (langa buturuga). Avantajele aceastei
varianta : de regula intii apare maruntisul,platica ,caras ,care incepe sa ciuguleasca . Si se tot aduna. Un crap care
trece prin zona vede vinzoleala care se creaza si se apropie automat. Cei mici se dau la o parte din fata lui, iar el
musca. Maruntisul il aduce pe cel mare la locul faptei. Diferenta intre aceasta varianta si cea cu un momitor tip arc este : crapul se
repede de fapt la ac ,intepi si incepe drilul , pe cind cu momitor nu ai cum sa il intepi . Totusi la cea cu momitor daca se foloseste
o mamaliga mai moale, il atragi in zona si mai are de ales doar porumbul din ac, restul fiind deja dizolvat. Un alt avantaj al metodei precedente
este nadirea locului. In maxim 40 de minute se scoate si se reincarca cu alt cocolos si astfel se momeste locul. De
multe ori sa luat crap mare in varianta asta si in primele 5 minute dupa lansare. Alta varianta : cocolos de mamaliga cam
cit nuca direct pe cirlig . Mamaliga nu trebuie sa fie tare ci elasteca . Varianta aceasta se foloseste
doar pentru o lanseta cel mult doua. Trebuie alimentata la maxim 30 min. Si numai atunci cind nu prea trage.
multe ori sa luat crap mare in varianta asta si in primele 5 minute dupa lansare. Alta varianta : cocolos de mamaliga cam
cit nuca direct pe cirlig . Mamaliga nu trebuie sa fie tare ci elasteca . Varianta aceasta se foloseste
doar pentru o lanseta cel mult doua. Trebuie alimentata la maxim 30 min. Si numai atunci cind nu prea trage.
Atunci cand doar ciuguleste si trebuie luat din tacaneala . In aceasta varianta
trebuie stat langa lansete pregatiti sa intepati la fractiune de secunda.
Pe timp de vara incerc la carne de scoica scoasa direct din mal.Aceasta varinata aduce de obicei pesti capitali..Atentie..in cazul in care pescuiti
Pe timp de vara incerc la carne de scoica scoasa direct din mal.Aceasta varinata aduce de obicei pesti capitali..Atentie..in cazul in care pescuiti
la buturuga probabilitatea sa il scoateti este destul de mica...un 15kg+ este extrem de puternic.
MONTURA
MONTURA
Fir 0,4-0,6. De la tambur pina la
ac,un singur nod,cel de la ac.ATIT.Aceasta varinata in cazul in care folositi monofilamet.La fire textile problema nodului este rezolvata.
Un opritor din leocoplast textil (chirurgical) rulat pe fir la cam 30,35cm de ac .
Deasupra un plumb culisant plat intre 80 si 120gr (de regula 100gr). Fara virtej, opritori sofisticati,etc .
Ace nr 1 sau numarul 2.Pentru montura fir de par, recomand acele curved cu autointepare.
DRILUL LA BUTUCI
DRILUL LA BUTUCI
Datorita spatiului de manevra extrem de mic,a violentei de care da dovada crapul de Dunare,chiar e o problema. Sunt
situati cind cu tot echipamentul din lume nu ai ce sa ii faci. Un crap de 15+ kg daca a plecat catre o zona cu agataturi
iar acestea sunt la 2 - 3m nu prea mai ai ce sa ii faci.Sint situati cind din 3-4 trasaturi pe zi sa nu aduceti nimic la
mal. Uneori sansa ne ajuta si din intepatura l-am directionat catre noi dar asta nu inseamna ca va ajunge
sigur in mincioc . Trebuie raspuns cu aceasi forta cu care se lupta el. Lanseta sa fie foarte,foarte
flexibila dar si foarte rezistenta sa amortizeze bine tensiunile create. Din discutie iese total frina mulinetei in prima
faza . Pestele nu are voie sa plece pe frina. Daca aceasta este pornita directia lui este una singura : inspre agatatura.
Cum am spus si mai sus toata tensiunea o preia lanseta.
Dupa ce a fost scos din zona periculoasa se poate folosi frana ,dirija mai lin . Aceasta pentru ca nu e bine sa fortati decit acolo unde
trebuie. Daca a ajuns intr-o zona curata ,nu mai fortati. Dar incercati sa il tineti permanent sa vina catre dumneavoastra. O bucla facuta de
un crap peste 10 kg linga mal e periculoasa pentru ca o poate taia si nu il mai intorceti. Direct in cea mai apropiata
agatatura se duce. Mai ales vara si toamna ,cind este foarte puternic.
IN CONCLUZIE :
trebuie. Daca a ajuns intr-o zona curata ,nu mai fortati. Dar incercati sa il tineti permanent sa vina catre dumneavoastra. O bucla facuta de
un crap peste 10 kg linga mal e periculoasa pentru ca o poate taia si nu il mai intorceti. Direct in cea mai apropiata
agatatura se duce. Mai ales vara si toamna ,cind este foarte puternic.
IN CONCLUZIE :
- conteaza enorm locul ales(defapt cel mai mult)
- patul de nada (boabe de porumb lasate la inmuiat cel putin 1 saptamina pe timp de vara ,ajutate cu alcool si aroma(NU exagerati cu aronma ... MULT mai indicat este sa puneti mai putina decat prea multa))
- lansete foarte flexibile dar rezistente
- foarta multa vigilenta in prima parte a drilului
- un singur nod pe fir, cel de la ac si materiale de cea mai buna calitate
Articol scris de mine pe forumul Pescuitul.ro , topicul Respect pentru crapul de dunare.
Articol scris de mine pe forumul Pescuitul.ro , topicul Respect pentru crapul de dunare.
Frumos ...!!!
RăspundețiȘtergere