joi, 8 august 2013

Din Insula Mare a Brailei la Tulcea



 La iesirea de zilele trecute manca carasul tare, in prima zi , am prins vreo 10kg ,apoi m-am potolit pentru ca aveam prea mult de curatat.Toata viata invatam , Cristi de la Tulcea ma invatat acum la batranete cum pot tine pestele si 10 zile la 40 grade fara sa se strice. Acum cind am devenit mai casnic aplic lectia lui. Problema e ca daca prinzi peste  marunt ,muncesti ca la balamuc ,mult tare. Procedura e cam asa ,
 Pestele viu
1.      scot matele si burta o frec cu o periuta de plastic  (dinaia care te freci pe maini) ,pentru a elimina orice urma de sange si resturile de pielita neagra ,carnea la interiorul burti , trebuie sa ramana alba si curata.
2.      ,ii curat solzi ,
3.      ii elimin capul si coada (deci practic ramane doar trunchiul )  (ma refer la caras aici),daca e mai mare de 300gr(indicat ar fi sa nu te incurci cu maruntis)   despic trunchiul in 2 blanuri ,daca e peste juma de kg ,il portionez si in bucati late de aproximativ 5cm
4.       il crestez la fiecare jumatate de centimetru cu cutitul ,langa sira (pentru a taia oasele marunte )
5.      Il spal bine  intr-o galeata (unde schimb des apa)
6.      Apoi il bag in alta galeata plina cu apa ,aproximativ 20, 30min
7.      Dupa  20min il scot din galeata si ii fac o inspectie da vad daca a mai iesit sange din carne ,daca au  mai aparut mici cheaguri de sange pe carne la curat cu periuta si il clatesc
8.      La finalul, in bidonul unde vom pune pestele  ,se presara pe fundul bidonului un strat de sare ,se presara pe ambele fete ale bucati de peste sare si se freaca putin cu mana  
9.      Se aseaza in bidon ,bucata cu bucata si suplimentar intre  fiecare strat de bucati de peste se  pune  cate un strat de sare.
10.  Cand se umple bidonul ,se presara un strat gros de sare deasupra
   Noi am carat peste asa conservat prin toata delta vreo 10 zile ,in perioada caniculara.
De la Cristi am mancat in luna aprilie biban prins cu un an in urma toamna.
Obligatoriu il ti la desarat o noapte ,inainte sa maninci din el ,eu cand ajung acasa ,vars tot pestele intr-un tuci mare de 50litri ,dau drumul la pompa ,il clatesc ,scurg apa si apoi las apa (un furtun bagat la fundul tuciului ) sa curga in tuci  incet pana dimineata
11.  dimineata pestele se baga la pungulite portionnate cat se consuma la o masa si directia congelator ,cand ai chef de un baboi ,scoti o pungulita.
In varianta asta de desarare ,in care toata noaptea apa curge in vasul unde e pestele , de multe ori cand il prajesti  trebuie sa adaugi sare.
Avantaje , ca sa maninci un peste prajit ,oricum trebuie sa faca cineva toate operatile astea ,dar cu pestele lucrezi cel mai usor cand il tai de viu ,solzi se iau mult mai usor atunci ,decat cand e mort si uscat.
Dezavantaje ,daca nu ei nevasta cu tine ?(ca amanta nu vine sa curete peste pe garla pentru nevastata ) toata munca o faci tu,ba chiar unele neveste ,cind te vad ca aduci mult peste ? se sperie si zic : aoleo ,eu nu pun mana pe ala ca pute ,pa ala sa il cureti tu.
Pe vremuri ,in tinerete in Insula Mica toamna ,practicam ceva asemanator,opream bucatile mai mari de stiuca sau ciortan ,dadeam matele afara , lasam de pe o zi pe alta pestele intrun sac din plastic in care era saramura concentrata (de statea oul deasupra ) apoi il scoteam a doua zi si il intindeam pe o sarma in cracile unui pom ,sub care aveam tabara ,unde statea toata toamna ,pana plecam acasa. Peste dinala fiert iarna cu cartofi si dres cu otet (in special stiuca ) era o nebunie , cartofi luau gustul pestelui ,zeama la fel si totul avea un usor miros de iarba ,bradis, pentru ca asa miroase rasolul de stiuca.

AICI POZE.
 https://plus.google.com/photos/108761929763697666267/albums/5909284311648446065

2 comentarii: