La iesirea de zilele
trecute manca carasul tare, in prima zi , am prins vreo 10kg ,apoi m-am potolit
pentru ca aveam prea mult de curatat.Toata viata invatam , Cristi de la Tulcea
ma invatat acum la batranete cum pot tine pestele si 10 zile la 40 grade fara
sa se strice. Acum cind am devenit mai casnic aplic lectia lui. Problema e ca
daca prinzi peste marunt ,muncesti ca la
balamuc ,mult tare. Procedura e cam asa ,
Pestele viu
1. scot
matele si burta o frec cu o periuta de plastic
(dinaia care te freci pe maini) ,pentru a elimina orice urma de sange si
resturile de pielita neagra ,carnea la interiorul burti , trebuie sa ramana
alba si curata.
2. ,ii
curat solzi ,
3. ii
elimin capul si coada (deci practic ramane doar trunchiul ) (ma refer la caras aici),daca e mai mare de
300gr(indicat ar fi sa nu te incurci cu maruntis) despic
trunchiul in 2 blanuri ,daca e peste juma de kg ,il portionez si in bucati late
de aproximativ 5cm
4. il crestez la fiecare jumatate de centimetru cu
cutitul ,langa sira (pentru a taia oasele marunte )
5. Il
spal bine intr-o galeata (unde schimb
des apa)
6. Apoi
il bag in alta galeata plina cu apa ,aproximativ 20, 30min
7. Dupa
20min il scot din galeata si ii fac o
inspectie da vad daca a mai iesit sange din carne ,daca au mai aparut mici cheaguri de sange pe carne la
curat cu periuta si il clatesc
8. La
finalul, in bidonul unde vom pune pestele
,se presara pe fundul bidonului un strat de sare ,se presara pe ambele
fete ale bucati de peste sare si se freaca putin cu mana
9. Se
aseaza in bidon ,bucata cu bucata si suplimentar intre fiecare strat de bucati de peste se pune cate un strat de sare.
10. Cand se
umple bidonul ,se presara un strat gros de sare deasupra
Noi am carat peste asa conservat prin toata
delta vreo 10 zile ,in perioada caniculara.
De la Cristi am mancat in luna aprilie biban prins cu un an
in urma toamna.
Obligatoriu il ti la desarat o noapte ,inainte sa maninci
din el ,eu cand ajung acasa ,vars tot pestele intr-un tuci mare de 50litri ,dau
drumul la pompa ,il clatesc ,scurg apa si apoi las apa (un furtun bagat la
fundul tuciului ) sa curga in tuci incet
pana dimineata
11. dimineata
pestele se baga la pungulite portionnate cat se consuma la o masa si directia
congelator ,cand ai chef de un baboi ,scoti o pungulita.
In varianta asta de desarare ,in
care toata noaptea apa curge in vasul unde e pestele , de multe ori cand il
prajesti trebuie sa adaugi sare.
Avantaje , ca sa maninci un peste prajit ,oricum trebuie sa
faca cineva toate operatile astea ,dar cu pestele lucrezi cel mai usor cand il
tai de viu ,solzi se iau mult mai usor atunci ,decat cand e mort si uscat.
Dezavantaje ,daca nu ei nevasta cu tine ?(ca amanta nu vine
sa curete peste pe garla pentru nevastata ) toata munca o faci tu,ba chiar
unele neveste ,cind te vad ca aduci mult peste ? se sperie si zic : aoleo ,eu
nu pun mana pe ala ca pute ,pa ala sa il cureti tu.
Pe vremuri ,in tinerete in Insula Mica toamna ,practicam
ceva asemanator,opream bucatile mai mari de stiuca sau ciortan ,dadeam matele
afara , lasam de pe o zi pe alta pestele intrun sac din plastic in care era
saramura concentrata (de statea oul deasupra ) apoi il scoteam a doua zi si il
intindeam pe o sarma in cracile unui pom ,sub care aveam tabara ,unde statea
toata toamna ,pana plecam acasa. Peste dinala fiert iarna cu cartofi si dres cu
otet (in special stiuca ) era o nebunie , cartofi luau gustul pestelui ,zeama
la fel si totul avea un usor miros de iarba ,bradis, pentru ca asa miroase rasolul
de stiuca.
.
AICI POZE.
https://plus.google.com/photos/108761929763697666267/albums/5909284311648446065
Mare dreptate ai cu curtatul pestelui....
RăspundețiȘtergereDeseara plecam la peste..................!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergere