luni, 5 martie 2012

Sfaturi pentru achizitionarea firelor pentru Dunare

Acum citiva ani foloseam Nacrita , fir cu traditie ,fir de calitate ,bazat , intre timp a disparut de pe piata ,am fost nevoit sa caut alte fire. O perioada am devenit spaima vinzatorilor de fire din Ploiesti (rupeam toate firele care le luam la proba ) , eu nu cumpar fire dupa marca ,eu cumpar fire dupa verificarea la intindere si la nod ,nu ma intereseaza cine le face, dar sint pretentios tare . Intr-un an gasisem un fir convenabil ,urmatorul an , nu am mai gasit marca aia ,in ziua aia plecam la Dunare , am cautat la toate magazinele din Ploiesti ,nu am gasit nimic sa i-mi convina , pe drum am oprit in Slobozia la toate magazinele de pescuit ,nu mi-a convenit nici acolo ,am ajuns la Tulcea ,in Tulcea sint multe magazine de pescuit, cu ajutorul lui Cristi de la Tulcea am mers la toate magazilele din oras ,in sfirsit am gasit un fir care sa imi convina .acum am vreo 2 fire pe care le folosesc ,dar nu le folosesc prea mult ,uneori le schimb la fiecare iesire,mai ales cind pescuiesc la butuci ,unde nu pun mai mult de 30 metri pe tambur. Grosime ? 0,30 minim (dar nu in butuci ,0,30 folosesc pe zone unde nu agata ,fara butuci ) in butuci folosesc 0,45 ideal , nu depasesc 0,50. Anul trecut din cauza abundentei de ciortan pe Dunare, am folosit pe zonele fara agatatura 0,30 cu struna de textil de 0,12 si 0,14 .Cind treaba e mai pretentioasa ,(adica exista sansa sa intre si bucati mari ) dublez nodul la ac ,cu ata de cusut ,adica toate buclele firului pentru a realiza un nod sint insotite de o ata de cusut pusa in doua ,la urma se stringe firul pentru a finaliza nodul ,totul cu grija urmarind ca ata sa nu se incurce ,ea trebuie sa se matiseze pe ac identic cu firul.Rezulta un nod cu o rezistenta marita mult (practic ,nodul nu va putea fi rupt la mina )
Sfaturi , recomandari , sau cum vreti sa le luati
Nu pun botul la vrajeala vinzatorului , probez toate firele din spectrul de grosimi ,care ma intereseaza (totusi am inceput sa evit sa testez firele fabricate in China ,pierd timp prea mult ,sint cele mai proaste ) (testele le fac in special pe fire japoneze ,unde raportul calitate pret e convenabil ) (sint situati cind poti gasi vinzatori care te mint , referitor la provenienta firului ) , nu gasesc ce imi convine ,plec mai departe.Am gasit si magazine care nu iti dau voie sa probezi firele ,ma bufnit risul si am plecat mai departe. Testul e cel care il faci tu in fata vinzatorului (proba de rupere la nod si proba de intindere fortata ) nu vrajeala vinzatorului ,ca firul X sau Y mi-l recomanda el ,ca e de firma .

3 comentarii:

  1. M-ai facut curios cu nodul la cirlig dublat cu ata de cusut, imi imaginez cum se face dar trebuie sa-mi arati pe balta cel mai bine; mi se pare interesant si daca are efect cu atit mai bine, cu toate ca pina acum nu prea am avut ruperi de fir la cirlig, mai degraba mai sus de cirlig din cauza scoicilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nea Ioane ai vazut firul meu cu care scoteam butucii din apa de se indreptau carligele da firu nu se rupea asta vara, e teflonat foarte rezistent si nici nu costa o avere:SPIDERWARE! Incearca-l si mai vb!

    RăspundețiȘtergere