duminică, 11 martie 2012

Prima femeie guvernator în Deltă

Pe data de 12 septembrie 2011, in timpul unei vizite efectuate la Tulcea, ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat ca guvernatorul RBDD are termen o luna pentru a rezolva problemele cu care se confrunta Administratia Rezervatiei - braconajul piscicol din Delta, lipsa de personal, fonduri insuficiente, lipsa de comunicare intre minister si Administratie - si si-a exprimat la acea vreme disponibilitatea pentru a concretiza demersurile conducerii institutiei din Tulcea de a pune in practica solutiile identificate pentru aceste probleme.
Tot articolul aici:
Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Grigore Baboianu, si-a dat demisia saptamana aceasta, el urmand sa fie inlocuit de actuala directoare a Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), Viorica Bisca, informeaza Agerpres. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a confirmat pentru Adevarul ca Viorica Basca va fi noul guvernator al Deltei Dunarii.

"Demisia mea este un act unilateral si cred ca este in favoarea Rezervatiei. Toate propunerile de acte normative care completeaza noua Lege a Rezervatiei au fost trimise la minister de aproape sase luni si constat ca trebuie sa vina altcineva sa impulsioneze intregirea cadrului legislativ. Si poate ca din cauza faptului ca guvernatorul demisionar nu a reusit sa fie suficient de bine inteles, suficient de insistent si de sprijinit, este mai bine sa vina cineva care sa intruneasca toate caracteristicile unui guvernator puternic", a declarat pentru Agerpres fostul guvernator al RBDD Grigore Baboianu.

El a refuzat sa mentioneze data la care si-a depus demisia din functie, directoarea APM, Viorica Bisca, declarand in schimb ca inca de saptamana trecuta a fost intrebata daca ar ocupa functia de guvernator al RBDD atat de catre reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, cat si de conducerea PDL. "Sunt propusa de PDL pentru aceasta functie, dar nu fac parte din acest partid. Am fost consultata de conducerea PDL si de conducerea ANPM, iar decizia va fi luata de ministrul Mediului, in urma unei analize a tuturor propunerilor", a declarat pentru Agerpres directoarea APM Tulcea, Viorica Bisca.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a confirmat pentru "Adevarul" ca actuala directoare APM Tulcea, Viorica Bisca, va fi noul guvernator al Deltei Dunarii si a precizat ca oficializarea acestei numiri se va produce luni, dupa ce informatia va fi publicata si in Monitorul Oficial.

Pe data de 12 septembrie 2011, in timpul unei vizite efectuate la Tulcea, ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat ca guvernatorul RBDD are termen o luna pentru a rezolva problemele cu care se confrunta Administratia Rezervatiei - braconajul piscicol din Delta, lipsa de personal, fonduri insuficiente, lipsa de comunicare intre minister si Administratie - si si-a exprimat la acea vreme disponibilitatea pentru a concretiza demersurile conducerii institutiei din Tulcea de a pune in practica solutiile identificate pentru aceste probleme.

In varsta de 49 de ani, nascuta in orasul Tulcea, casatorita, cu doi copii, Viorica Bisca a absolvit Facultatea de Tehnologie Chimica din Bucuresti, proiectul sau de masterat a fost pe tema "Economia si managementul mediului", a absolvit cursuri de inalt functionar public. Dupa ce a fost membra a PLD timp de maximum trei luni, conform declaratiei sale, in luna decembrie a anului 2009 a fost propusa de PDL drept director al APM Tulcea.

In varsta de 63 de ani, Grigore Baboianu a fost directorul Institutului de Cercetari si Proiectari Delta Dunarii in perioada 1990-1992, director tehnic si director pentru management ecologic al ARBDD in perioada 1992-2003, director executiv adjunct al ARBDD in perioada 2003-2009, functia de guvernator al Rezervatiei ocupand-o incepand din luna februarie a anului 2009. Membru al PDL din 1996, fostul guvernator al Rezervatiei a ocupat o scurta perioada functia de vicepresedinte al partidului, fiind in prezent doar simplu membru.
sursa

luni, 5 martie 2012

Sfaturi pentru achizitionarea firelor pentru Dunare

Acum citiva ani foloseam Nacrita , fir cu traditie ,fir de calitate ,bazat , intre timp a disparut de pe piata ,am fost nevoit sa caut alte fire. O perioada am devenit spaima vinzatorilor de fire din Ploiesti (rupeam toate firele care le luam la proba ) , eu nu cumpar fire dupa marca ,eu cumpar fire dupa verificarea la intindere si la nod ,nu ma intereseaza cine le face, dar sint pretentios tare . Intr-un an gasisem un fir convenabil ,urmatorul an , nu am mai gasit marca aia ,in ziua aia plecam la Dunare , am cautat la toate magazinele din Ploiesti ,nu am gasit nimic sa i-mi convina , pe drum am oprit in Slobozia la toate magazinele de pescuit ,nu mi-a convenit nici acolo ,am ajuns la Tulcea ,in Tulcea sint multe magazine de pescuit, cu ajutorul lui Cristi de la Tulcea am mers la toate magazilele din oras ,in sfirsit am gasit un fir care sa imi convina .acum am vreo 2 fire pe care le folosesc ,dar nu le folosesc prea mult ,uneori le schimb la fiecare iesire,mai ales cind pescuiesc la butuci ,unde nu pun mai mult de 30 metri pe tambur. Grosime ? 0,30 minim (dar nu in butuci ,0,30 folosesc pe zone unde nu agata ,fara butuci ) in butuci folosesc 0,45 ideal , nu depasesc 0,50. Anul trecut din cauza abundentei de ciortan pe Dunare, am folosit pe zonele fara agatatura 0,30 cu struna de textil de 0,12 si 0,14 .Cind treaba e mai pretentioasa ,(adica exista sansa sa intre si bucati mari ) dublez nodul la ac ,cu ata de cusut ,adica toate buclele firului pentru a realiza un nod sint insotite de o ata de cusut pusa in doua ,la urma se stringe firul pentru a finaliza nodul ,totul cu grija urmarind ca ata sa nu se incurce ,ea trebuie sa se matiseze pe ac identic cu firul.Rezulta un nod cu o rezistenta marita mult (practic ,nodul nu va putea fi rupt la mina )
Sfaturi , recomandari , sau cum vreti sa le luati
Nu pun botul la vrajeala vinzatorului , probez toate firele din spectrul de grosimi ,care ma intereseaza (totusi am inceput sa evit sa testez firele fabricate in China ,pierd timp prea mult ,sint cele mai proaste ) (testele le fac in special pe fire japoneze ,unde raportul calitate pret e convenabil ) (sint situati cind poti gasi vinzatori care te mint , referitor la provenienta firului ) , nu gasesc ce imi convine ,plec mai departe.Am gasit si magazine care nu iti dau voie sa probezi firele ,ma bufnit risul si am plecat mai departe. Testul e cel care il faci tu in fata vinzatorului (proba de rupere la nod si proba de intindere fortata ) nu vrajeala vinzatorului ,ca firul X sau Y mi-l recomanda el ,ca e de firma .