Dimineaţa pe gârlă

Dimineaţa pe gârlă
Pe Dunare acum vreo 35 de ani

luni, 21 noiembrie 2011

Am avut producţie-record de cartofi, dar nu şi profit. Care este explicaţia

        Sfârşitul verii i-a făcut fericiţi pe unii agricultori. Avem producţie-record de cartofi, dar marfă multă nu înseamnă şi profit. Producătorii se plâng că nu pot ajunge în pieţe şi nici nu au unde să îşi păstreze recoltele. Aşa că, oamenii sunt nevoiţi să îşi vândă marfa pe marginea şoselei, la preţuri care abia acoperă costul de producţie. Asta înseamnă că trebuie să accepte preţul oferit de intermediari sau să stea cu marfa pe marginea şoselei. Ajung să dea un kilogram de cartofi cu 30-40 de bani, preţ care abia acoperă costurile de producţie.  
        Deşi producţia locală riscă să se piardă în lipsa cumpărătorilor, importurile sunt în creştere faţă de anul trecut. Ministrul Agriculturii critica recent calitatea cartofilor pe care îi importăm. Cu toate acestea, cantitatea adusă în ţară în primele şapte luni depăşeşte 76.000 de tone, adică o cantitate aproape de două ori mai mult decât anul trecut. Şi exportăm abia a opta parte. Şi mai gravă este situaţia în cazul producţiei de varză. Dar calea importurilor rămâne deschisă, pentru că ţăranii nu au spaţii potrivite pentru depozitare şi mulţi aleg să îşi lase legumele să se strice pe câmp.

Sursa : http://www.antena3.ro/romania/am-avut-productie-record-de-cartofi-dar-nu-si-profit-care-este-explicatia-144557.html


In replica



Valeriu Tabără: Susţinerea agriculturii, mai importantă decât creşterea pensiilor şi salariilor. Sunteţi de acord cu ministrul?

D.D. | 21 Noi 2011, 12:04
Valeriu Tabără: Susţinerea agriculturii, mai importantă decât creşterea pensiilor şi salariilor. Sunteţi de acord cu ministrul?
Foto: Intact Images

        Susţinerea agriculturii este mai importantă decât creşterea pensiilor şi salariilor pentru că aceasta poate influenţa capacitatea de cumpărare a populaţiei, este de părere Valeriu Tabără. Ministrul Agriculturii a făcut această declaraţie în cadrul unei conferinţe de presă, informează Mediafax.

"Părerea mea ca ministru este că susţinerea agriculturii este mai importantă decât mărirea salariilor şi pensiilor. Nu masa monetară din buzunar îţi dă puterea, nu câţi lei ai, ci cât poţi cumpăra cu un leu, iar agricultura poate acţiona foarte mult în privinţa capacităţii de cumpărare", a declarat Tabără.

        În ultimul trimestru din acest an şi în primul trimestru din anul următor, sectorul agricol îşi va menţine creşterea, a mai spus ministrul Agriculturii.

        Preşedintele Băsescu a declarat recent că valoarea producţiei agricole a crescut cu 25% în trimestrul al treilea. Potrivit proiectului de buget pregătit de Guvern, pensiile vor fi îngheţate pe tot parcursul anului viitor.

Parerea mea :
        Se vede cum dl.ministru sustine agricultura ,agricultori vand pe unde apuca ,daca reusesc sa amortizeze investitia ? , mare lucru.
        Sa ne fereasca dumnezeu de o seceta , guvernanti nu au reusit sa sprijine agricultori anul asta ,cind au fost producti record . anul asta puteau doar legislativ fara implicare financiara din partea statului , se putea da o lege si cartofi luau drumul marilor lanturi de magazine (Metro,Carefour ,etc ) dar nu se vrea ,lasa cartofi romanului sa se strice ,sint mai buni aia din Austria .
        Sa speram mai mult de la dl. Tabara ? ,ceva pe la irigati (ca tot se anunta o mare seceta ) cred ca sintem naivi ,irigatile inseamna BANII ,nea Tabara nu il ajuta pe taran nici cu pixul ,dar cu ceva investiti in infrastructura irigatilor ???
        Doar niste fraze mincinoase (vezi doamne vrea sa faca un bine agriculturi ) ,asta am ascultat eu la dl.Tabara. In ani trecuti unde ai fost nene ?
        Sau sumele la care nu vrei sa renunti ,merg in zona de cheltuieli administrative si de fapt e o masca ,sa aveti banii mai multi de tocat.
Doar sinteti niste hoti , alesi de noi.
        Tabara ,pune mina pe pix si da o lege ,sa nu mai cumpere straini pamint in Romania , e singura avutie care ne-a mai ramas,
        Fa tu statule un parteneriat cu taranul Roman (MACAR ACUMA IN CEASUL AL 12 -LEA) (taranul cu pamintul , statul cu bani ,impartiti profitul juma , juma si toata lumea e multumita (asa va face si statul profit REAL ,nu japca si hotii ) ca romanul a ajuns in sapa de lemn ,nu mai are putere ,l-ai terminat ,daca nu se repara greseala cu pamintul vandut strainilor ,in curind nu vom mai avea nici ce minca.
Iulia Timosenco nu e departe, cit credeti ca mai puteti prosti romanul.

2 comentarii:

  1. nea ioane,nu vreau sa te contrazic cu nimic!stii cati din cartofii astia vor polua apele noastre?foarte multi!inflatia scazuta se datoreaza in principal agriculturii.adica rezultatele pe hartie se "urca" pe umerii taranului roman!adica povestea asta cu" hapy end " e o gogorita!spre deosebire de cereale,cartofii,si in general astea cu bulb au o durata de pastrare mult mai redusa.adica ceea ce avem anul asta nu poate fi pastrat si la anu'.hipermarcheturile vand anul asta cartofi romanesti pentru ca nu au alternativa asa de ieftina!la anu nu vor mai pune atatia cartofi pentru ca nu se merita...si sa vezi pret!mai vorbim!
    gabi

    RăspundețiȘtergere
  2. nea ioane,nu vreau sa te contrazic cu nimic!stii cati din cartofii astia vor polua apele noastre?foarte multi!inflatia scazuta se datoreaza in principal agriculturii.adica rezultatele pe hartie se "urca" pe umerii taranului roman!adica povestea asta cu" hapy end " e o gogorita!spre deosebire de cereale,cartofii,si in general astea cu bulb au o durata de pastrare mult mai redusa.adica ceea ce avem anul asta nu poate fi pastrat si la anu'.hipermarcheturile vand anul asta cartofi romanesti pentru ca nu au alternativa asa de ieftina!la anu nu vor mai pune atatia cartofi pentru ca nu se merita...si sa vezi pret!mai vorbim!
    gabi
    23 noiembrie 2011, 23:36

    .................................................
    Cred ca ai mare dreptate Gabi
    Sanatate

    RăspundețiȘtergere