Dimineaţa pe gârlă

Dimineaţa pe gârlă
Pe Dunare acum vreo 35 de ani

sâmbătă, 28 mai 2011

Pescar pe ape salbatice


Pescar pe ape salbatice

Postde catre mircea_bg » Ieri, , 23:10

Va anunt infiintarea primului forum din Romania dedicat celor ce pescuiesc pe ape salbatice.
Pescar pe Ape Salbatice http://pescarhoinar.com/forum


Multumesc pentru atentie !
Mircea
http://pescarhoinar.com/forum

miercuri, 18 mai 2011

Atacul crapului

FARA COMENTARI

SARITURI DE CRAPI IN NOAPTE

Astazi m-am intilnit cu prietenul din copilarie cu care am invatat pescuitul impreuna ,cu Bone ,i-am povestit ca am scris pe blog povestea celor 9 crapi ,iar el mi-a adus aminte de alta intimplare petrecuta pe balta ,cind eram copii.

Ne ducem noi de seara pe balta, dam boabe pe locurile noastre in papura , apoi ne intoarcem acasa cu gindul sa ne intoarcem pe balta mai tirziu. Pe la 12 noaptea plecam de acasa catre locurile momite .Pina la balta aveam cam 1 km .Cind ajungem la locurile momite , surpriza ? ,erau ocupate ,Cam pusesera alti ochi pe locurile noastre de ceva timp .Pe astia Ii cunosteam , era un pitic din Bereasca cu baiatul lui ,piticul avea cam 1 m inaltime, ocupasera cele mai bune locuri de la papura.Am plecat cu toti prieteni pe alte locuri intre bazinul 1 si 2 ,acolo am facut tabara. Am stat noi la sfat si am hotarit ,eu voi pleca inot prin larg incet si voi ajunge la papura , in larg in fata papurei voi face zgomot ,voi imita crapi cum sar ,cu speranta ca va fugi pestele din zona si piticul nu va prinde nimic a doua zi.Era o noapte fara luna ,ajung in larg in fata papurei ,prieteni mei se dusesera pe mal la pitic sa fumeze o tigara impreuna si sa mai stea la taclale si totodata sa se mire cum sare crapul in fata papurei. Crapul fiind eu.Incep sariturile ,scoteam laba piciorului deasupra apei si o zmuceam in adinc ,uneori plezneam doar deasupra apei laba piciorului ,rezulta un zgomot foarte asemanator cu cel produs de crap cind sare deasupra apei.Astia ii dadeau apa la moara piticului :

iauzi bre ce sareee aici la matale ,l-ai adunat !!!!!!, i-ai dat sa manince ?

Piticul :iam dat putina mamaliga ,aici la mal.

Piticul: e mare ba baieti,cred ca e prins in ceva , o plasa ,vrun pripon, ceva !!!!!!!

Piticul striga la fisu : Adu Mariane cutitu ca ma bag dupa el ,poate il prind ,aoleooo cum faceeeee, Adu Mariane cutitu ca ma bag dupa el ,poate il prind

Cind neam reunit la tabara noastra?,prieteni mei comentau : cum dracu sa se bage piticul in apa ? ca apa avea aproape 2m si el nu stia sa inoate .

Eu abia ma puteam abtine sa rid tare ,dar totusi pufaiam deasupra apei ,dar pufaiala asta se auzea in linistea nopti .

Piticul : iauzi ba cum faceeeee e mare rauuu!!!!!

e mare rauuuu

Astia rideau pe infundate ,tot circul a fost savuros tare pe mal ,mai participasera si alti pescari cu comentari ,care habarnaveau de realitate ,dupa ceva timp ma luat frigul si m-am retras usor prin larg catre tabara noastra .Nu stiu daca a prins piticul ceva a doua zi ,dar de atunci ne-am pazit locurile cu sfintenie ,ajunsesem de veneam cu o zi inainte, pina sa se intunece pentru a pescui in urmatoarea zi .Lunea se pazea locul pentru a pescui martea,miercurea se pazea locul pentru a pescui joia si simbata ,se pazea locul pentru a pescui duminica.

luni, 16 mai 2011

9 CRAPI

Eram copil clasa 6,7 ,nu mai stiu ,pescuiam pe balta la Pleasa ,acolo am invatat abecedarul pescuitului.(apropo, mare e hotia in Romania ,balta asta a fost a AJVPS Prahova , a luat-o regiunea de partid care avea ferma la Boldesti si abatorul propriu (de pe timpul lui Ceausescu) ,vanzarea produselor se facea doar la magazinul de la Casa Alba Ploiesti ,aveau dreptul sa cumpere doar membri de partid ,din magazinul ala ,,noi prostimea stateam noptile la cozi la tacimuri la magazinele comune ) Acum e inconjurata cu gard de beton si la poarta scrie proprietate privata .Iar AJVPS Prahova tace .In sfirsit dai dracu de hoti.

Pe balta trebuia sa vi de seara ,sa ocupi locurile bune ,eu ma conformam si seara de seara imi ocupam locul preferat (locuiam si la 1 km de balta ) eram cu mai multi de virsta mea.Intr-o dimineata vine prietenul meu Bone si ma roaga sa ii fac loc si lui linga mine ,el venise tirziu si toate locurile erau ocupate.

Locul meu era in stuf (curatisem de stuf un ochi de apa si ii facusem si o deschidere lata de vreun 50,60 cm catre larg . Aproape de mal la vreo 5,6 metri, era mai larg ,puteai pescui lejer cu 4,5 undite ,dar canalul taiat in stuf catre larg incepea la vreo 9,10 metri ) Acolo momeam cu boabe si bagam un ciomag de vreo 6 m ,special pentru crap. Mai aproape pe portiunea larga, momeam cu mamaliga la caras.

Bunn ,ii fac loc lunga mine ,avea si el un ciomag special pentru crap ,de fapt eu il copiam pe el ,taicasu fiind tartorul ,mare crapar,cu inventile astea ,ciomege speciale pentru crap.Bone nu avea nici fir nici ac,nici mamaliga,nici pluta,TOATE ILEAM DAT EU ,el venise doar cu ciomagul si baga si el ciomagul lui pentru crap, linga al meu,in buza stufului.Cind intra cite un crap pe zona momita cu boabe ,stiam ,incepea sa miste stuful , deci trebuia sa arunci montura cu undita ,la vreo 10 m distanta in canalul ala taiat in stuf ,pe unde intrau crapi,cind momeam de seara,intram in apa cu punga cu boabe ,momeam tot canalul pina la iesirea in larg si citiva metri in larg ,pentru al pacali pe crap sa intre din larg pe canalul unde il astepta ciomagul.Face si Bone ciomagul si plutele stateau una linga alta la 20,30cm.Vedeam stuful zmucinduse ,pluta mea se misca prima ,parca ii dadea cu coada,pluta lui ori se ducea la fund ori o punea pe lat si asta nu o data ,SA INTIMPLAT DE 9 ORI IN ZIUA AIA. Deci au fost 9 trasaturi ,toate la Bone ,dar la mine se misca pluta prima data ,apoi pleca cu montura lui.Eu nu am luat nici unul. Bine, eu le zic crapi ,erau ciortani intre 1,5kg si 2,5 kg.Si acuma ne aducem aminte de intimplare si ne miram.Ba cum dracu de lua numai mamaliga lui , care era tot de la mine ,de fapt totul era de la mine .Doar norocul nu era,fiecare cu norocul lui. Da ce noroc au uni uneori ?

vineri, 6 mai 2011

1 mai 2011 pe girla


Un picnic mai prelungit pe girla de 1 mai (o fosta mare sarbatoare ) cind se dadea voie pescarilor sportivi sa pescuiasca.De data asta ne-am luat liber fara a mai cere voie cuiva si am vizitat girla vreo 2 zile.Tot vechile locuri ,bratul Sf.Gheorghe.Sa mincat scrumbie la greu ,fripta pe tabla apoi turnat otet deasupra ,icre , sarmale si rata pe varza , totul cu mamaliga calda. La scrumbie ne-a ajutat si pretul de top 6 ron/kg ,sa facut si un mic depozit acasa ,cu ocazia asta,sau facut si filmari dimineata cind sar crapi iar aparatul chiar a surprins destui crapi sarind.





Ultima dimineata




O surpriza placuta ,in zona unde noi pescuim am intilnit niste tineri din Bucuresti care ecologizau zona ,pur si simplu venisera in delta pentru natura si pentru a face si putina curatenie.Mult respect pentru ei.