Dimineaţa pe gârlă

Dimineaţa pe gârlă
Pe Dunare acum vreo 35 de ani

joi, 20 octombrie 2011

Pe la 10 octombrie ,o mica expeditie pe Dunarea Veche ,

• Zilele trecute ,o mica expeditie pe Dunarea Veche ,cu Liviu , Gelu si inca vreo 5 prieteni ai lor , ulterior si ai mei , simbata a aparut si Cristi de la Tulcea.
• Tinta ! , o locatie pe Dunarea Veche ,unde m-ai pescuise Liviu , Eu personal nu prea agreez bratul asta ( cind vezi
o saritura de crap mai mare ? e minune mare , ) de fapt nu am vazut nici-o saritura de peste mare de miercuri pina
duminica .Sint invatat cu locatiile unde pestele i-si face simtita prezenta dimineata .Pe Dunarea Veche conditiile de
pescuit sint ca pe balta , apa nu are curent deloc ,parca sta ? ,baieti puneau bambine pentru avertizare ,eu nu m-ai
pescuiesc asa de zeci de ani.
• Ideea a fost sa momim 3 zile apoi sa asteptam , sa aruncat in apa vreo 60 kg de boabe de porumb uscat (neinmuiat )
,vreo 10 kg de boilesuri si vreo 10 kg de ttx ,praf (transformat in bulgari ).In cele 3 zile sa momit de vreo 5,6 ori
,cu cantitatiile scriise mai sus.
……………………………………………………………………………..
CONTINUAREA POVESTI
Nea Mircea de la Sulina pescuia si el pe Dunarea Veche ,la nea Sioma si i-mi spune ,nea Ioane ,eu prind ciortan ,dar prind pe 6 m adincime ,Dorin la fel ,tot pe 6 m adincime , intru cu barca ,ajung pe adincimea de 6 m pun 3 balize paralel cu malul pe o lungime de vreo 70m ,pe adincimea de 6m si fac un pat de nada lat de vreo 7m , intre balize si mal. Ii las pe baieti pe locatie si eu plec cu Gelu pe Sulina ,acolo unde nadise Dorin cu boabe. Linia principala pe lansete formata din : fire de 0,30mm si ,plumbi culisanti cu momitoare culisante stopate cu o biluta de plumb ,dedesupt struna din textil de 0,12 mm lunga de 40cm ,ace de 4 gamakatsu , pe arc TTX la ace 2 boabe pe fir textil (fir de par ) sub ac. Am optat pentru struna de 0,12mm pentru ca in zona predomina ciortan pina in 1,5kg,am ajuns tirziu ,poate 4 dupaamiaza ,am stat pina aproape sa inserat si am prins poate 7,8 kg ,in orice caz ! in 2,3 ore de pescuit ne-am scos de mincare ,cind sa inserat a mai venit si Dorin ne-a mai lasat si el 2 coirtani la un kg si ceva si surpriza!!!!!
Ma invatat un batrin o reteta de prajit peste ,plecasem pregatit de acasa sa o pun in aplicare ,aveam intr-un vas mare din plastic cu capac ,un kg de malai ,jumatate de kg de faina si vreo 200gr de piper macinat ,toate ingredientele bine amestecate in vasul din plastic. Am curatit eu si Mircea tot pestele ,am terminat pe la 12 noaptea ,baieti nu venisera ,ramasesera fara benzina cu una din salupe pe un lac ,au venit poate pe la 1 noaptea , se dusese Gelu dupa ei cu alta barca . Am inceput sa curat pestele dupa ce il spalam ,il portionam ,cozile si capatinile cu nu praf de sare puse separat pentru ciorba iar burtile putin sarate , in alt vas . Cind au venit baieti , eu tavaleam burtile de ciortan in amestecul minune (malai,faina,piper ) si le aruncam intr-un tuci mare in care clocotea vreo 3litri de ulei incins. Mircea terminase si el munca , frecase la un usturoi amestecat cu ulei si umpluse un castron mare din plastic cu maioneza de usturoi frecat .
Am ramas mirat de fetele lor cind mincau din peste ,ziceai ca sint nebuni ,baaaa ceee e asta ,ca asa ceva nu am mai mincat ,intradevar combinatia de ingrediente emana un miros deosebit ,pestele se prajeste doar cu ulei foarte inciins si pentru a fi mincat integral si fara griji (ramine doar sira ) am crestat portiunea dintre coaste si coama din 5 in 5 mm pentru a taia si oasele mici de linga sira.A fost o nebunie ,eu ma amuzam de disperarea lor ,am mincat si eu vreo 2 bucati si intradevar aveau dreptate, de data asta ma intrecusem pe sine. McDonald's avea de invatat aici.
URMATOAREA ZI
Ma hotarasc sa ramin cu baieti la tabara , cind se crapa de ziua ,arunc aproximativ 10kg de boabe foarte zgircit ,in porti foarte mici pe toata lungimea de 70m si arunc lansetele,DEZASTRU pentru mine ,,adincimea de 6m era la o distanta de mal de vreo 70 ,80 de metri .Germinele mele cum erau lestate ,nu aruncau mai mult de 30m ,ba chiar aveam si mulinete care nu aveau pe tambur mai mult de 30m de fir .Apare Dorin si ii cer niste plumbi mai mici (la noi in tabara toti aveau plumbi de la 80gr in sus) noroc ca Dorin avea plumbi de 60 de grame ( plumbi de 60gr se lesteaza bine pentru aruncari la distanta la germina de 1,8m , Liviu avea o rola de 5km de 0,35 (un fir bun ) si ma apuc sa schimb firele pe toate lansetele.Ca o paranteza ,,acasa inainte sa plec, am pregatit toate cele 8 lansete pentru un pescuit ca pe balta (Dunarea Veche ) (dar nu pentru aruncari mai mari de 30m
) cind am ajuns ,a trebuit sa modific monturile pentru pescuit la Dunare in curent ,in urmatoarea zi a trebuit sa le modific pe toate la prima ora pentru aruncari la mare distanta. Intradevar ,aruncam pe zona unde sa nadit ,la 70,80m dar fara momitor (daca puneam monitor nu cred ca se ducea la 50m) Rezolv problema si ma pun pe asteptat ,un singur tac ,pina in prinz si atit. Dupa masa ma hotarasc ,plec cu Gelu inapoi la Dunare ,adaug arc culisant la citeva monturi ,strune de 0,14 mm textil (pentru ca seara trecuta avusesem si o rupture si plecam ) de data asta echipa mai mare ,eu
Gelu ,un pusti si Mircea .Eu cu Gelu raminem sa pescuim din barca , restul cauta locuri de dat de la mal .Ciortani erau acolo ,am luat pina seara vreo 10kg ,dar surpriza a venit de la pustiul care a venit cu noi ,(din cite am inteles ,nu m-ai fusese pe Dunare niciodata) la un momentdat vine pustiul putin mai sus de noi (vreo 10m ) si cu o lanseta cu un pestisor incepe sa scoata avati si dai si dai ,scoate vreo 28 de avati aproape de kg ,in vreo 40 de minute . Amurgea si am plecat catre tabara sa pregatim un bors de peste.Sajocul greu tare ,mai prinsese si Gelu ,se adunase peste destul,Mircea nu prinsese nimic ,doar 2 rupturi .
Povestea borsului din seara aia si ce a mai urmat ,vo spun data viitoare

13 comentarii:

  1. ceva imagini nu bagi, iti trimit poze pe mail

    RăspundețiȘtergere
  2. Nea Ioane, frumoase aventuri. Imi pare rau ca nu am apucat sa ne vedem anul acesta. Poate la anul daca suntem sanatosi, sa ne gatesti pestele ala prajit :).
    Acum, nu vreau sa fiu Toma Necredinciosul, dar sa arunci 70-80 m cu germinele mi se pare o utopie, desi lansetutele alea ma uimesc de fiecare data.

    RăspundețiȘtergere
  3. Continuarea, ce se aude cu continuarea povestii; ti-am trimis si pozele si tu nimic!

    RăspundețiȘtergere
  4. pharaoh spunea...
    Nea Ioane, frumoase aventuri. Imi pare rau ca nu am apucat sa ne vedem anul acesta. Poate la anul daca suntem sanatosi, sa ne gatesti pestele ala prajit :).
    Acum, nu vreau sa fiu Toma Necredinciosul, dar sa arunci 70-80 m cu germinele mi se pare o utopie, desi lansetutele alea ma uimesc de fiecare data.
    26 octombrie 2011, 09:57

    ................................................
    Salut Mariuse ,de ce nu iti cumperi o germina ? sa nu mai vorbesti din utopi.
    Pa ,sanatate

    ................................................Salut Cristi ,am multa treaba zilele astea ,restul povesti ,probabil mai spre iarna.
    Pa sanatate
    Marian vrea o iesire pe 36 pina in jur de 15 luna asta. Momentan nu m-am bagat ,dar nu se stie ,poate ma razgindesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nea Ioane, iti multumesc atat pentru sfaturile bune pe ca mi le-ai dat pe parcursul expeditiei, cat si pentru faptul ca ai scris despre captura mea frumusica de avati din care vreau sa-ti spun ca am facut niste chiftele grozave.
    Iti multumim si pentru ca ne-ai destins atmosfera seara de seara povestindu-ne din pataniile tale la pescuit.
    Poate, cu ajutorul lui Liviu o sa mai organizam o expeditie la fel de frumoasa anul viitor unde cu siguranta ne-ar face placere sa participi si tu.


    Vali(pustiul cu avatii)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce mai faci Nea Ioane, mai baga ceva cu expeditia ca a ramas doar pe jumatate povestita.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vali Marasescu spunea...
    Nea Ioane, iti multumesc atat pentru sfaturile bune pe ca mi le-ai dat pe parcursul expeditiei, cat si pentru faptul ca ai scris despre captura mea frumusica de avati din care vreau sa-ti spun ca am facut niste chiftele grozave.
    Iti multumim si pentru ca ne-ai destins atmosfera seara de seara povestindu-ne din pataniile tale la pescuit.
    Poate, cu ajutorul lui Liviu o sa mai organizam o expeditie la fel de frumoasa anul viitor unde cu siguranta ne-ar face placere

    ...................................................

    Salut Vali,o facem si la anu.
    Sanatate

    RăspundețiȘtergere
  8. "Povestea borsului din seara aia si ce a mai urmat ,vo spun data viitoare"
    ---------------------------------
    Hai cu data viitoare odata, ca mai e putin, trece iarna, se apropie un nou sezon si tu ai ramas cu povestea neterminata. Zi-ne odata ce s-a intimplat, sti doar ca eu nu am fost de fata si sint curios.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Povestesc continuarea ,dar te rog zi si tu o amintire de-a ta ,ca tare i-mi place sa citesc si povestile scrise de alti.
      Pa ,sanatate

      Ștergere
  9. Nea Ioane, cred ca trebuie sa faci ceva cu zadioul asta care porneste automat; uneori devine inervant iar clipurile sint perturbate rau ca sonoritate pentru cine nu stie ca trebuie sa se duca la sfirsitul blogului si sa-l opreasca, pentru a putea sa auda sonorul din clip si nu cel al radioului si al clipului in acelas timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stie lumea Cristi ,il opresc singuri stai fara grija .eu nu am cum sa il dau mai incet,poate doar sa il dezinstalez,dar multi stiu si il dau singuri mai incet.
      Pa, sanatate

      Ștergere
  10. .....cu sau fara radio...!mi s-a facut dor de duca care are idei...?

    RăspundețiȘtergere
  11. Stai ma dracu ,unde sa ne ducem acu? nu ai vazut ce sloiuri curge pe girla,poate asa la o coapta si un gratar pa malul girli ,fara scule la noi

    RăspundețiȘtergere